Jalostuksesta.  Vaikeaa on. On monta liikkuvaa osaa mitä miettiä. 
Gööteillä tällä hetkellä suurin ongelma on sukusiitosaste. Historiallisesti, eli siis laskettuna kantakoiriin, ss-aste on noin 23-25% ja se on ISO %-määrä. Millä sen sais pienennettyä paitsi roturisteytyksellä? Eli jos sulla on 8 sukupolven ss-aste 0% yhdistelmän "oikea" ss-prosentti on se about 23%.  Ja jos menee yli niin kasvaa vieläkin. 
No, mulla on ruotsintuontinarttu jolla 2014 oli terveet silmät. Olisin voinut astuttaa sen nyt  keväällä mutta uusintatarkkasin sen ja uups, sillä todettiin gööttien retinopatia. Alkuvaiheessa gööttien retinopatiassa koiralla on ns. pillkuja silmissä, mikä EI vaikuta näkökykyyn. JOS se tauti kehittyy vaiheeseen 2 niin sille voi tulla hämäränäköongelmia (noin kuuden + vuoden iässä). Siis SAATTAA.  Mun  jenkkikaverin koiralla huomattiin pilkut 13 viikon iässä ja nyt se on 5,5 vee ja näkökyvyssä ei ongelmia. ERG-tutkittu eli siis ihan selkeesti tiedetään että  näkee OK. Ja Genoscoperin testikitissä tauti on luokiteltu lieväksi, eli ei-pahaksi. Eräskin retinopatiakoira jolla on ollut tauti jo vuosia voittaa aksakisoja meidän pimeessä hallissa suvereenisti. ELi JOS sillä olisi hämäränäössä ongelmia se ei kyllä kulkis niin hyvin koska meidän halli on aika pimeä.

Mulla on Ruotsintuontinarttu jolla todettiin retinopatia. Se pelittää hyvin aksassa. Rodulle on kehitettu markkeritesti joka siis ei ole satavarma, EI siis geenitesti. Se on riskitesti taudin varalle. GG on se ryhmä jolla on suurin riski sairastua, mutta AG-koirista joka neljäs on sairas ja AA-koirakin voi sairastua. Mulla on molemmat pojat (Ruutsa ja sen isä) molemmat GG, kumpikin on/oli terve. Jonni päälle 8-veenä ei edes vanhuuden muutoksia. Eli tää testi EI OLE satavarma. EI lähellekään! Ruutsa, siis mun uros, on sellaisesta suvusta isänpuolelta että melkeen jokainen suomalaissyntyinen göötti on sukua sille. Ja emän puolelta se on Ruotsissa suosittua sukua. Joten sille sopivan (pieni ss-aste) nartun löytäminen on about mahdotonta. Mutta mulla on se sijoitusnarttu (jolla on se retinopatia) .... ja sen kanssa ss-aste on pieni. Mitä teen? Käytän tietoisesti narttua, jolla on muutoksia silmissä, mutta joiden muutosten vakavuuden laatu ei ole tiedossa ja useimmiten ne ei ees vaivaa koiraa, ja joka muuten on terve ja sopii suvultaan ja luonteeltaan Ruutsalle, vai käytän muuta narttua jolloin ss-aste nousee korkeaksi? Jolloin yhdistelmä ei tuo rotuun mitään uutta variaatiota.  Ja samalla moni käyttää ykkösen polvi- ja kyynärän-tuloksen omaavia koiria jalostukseen tai tekee korkean ss-asteen yhdistelmiä? Tai käyttää kokonaan silmätutkimattomia koiria. Korkea ss-aste merkkaa sitä että rodussa piilevänä olevat sairaudet (kuten tää retinopatia) tulevat helposti esille vaikka vanhemmat ovat ns. terveitä. Eli siis voin saada retinopatiaa sairastavan koiran vaikka vanhemmat on OK. 
Tässä miettimistä. Jalostuksessa tulisi tuottaa terveitä koiria, tai ainakin kivuttomia koiria. Retinopatiassa vain joka 10:llä, alle, on ilmennyt jotain ongelmia näkökyvyssä ja silloinkin vanhemmalla iällä jolloin ikämuutoksiakin voi olla. Mutta esim. kyynärpäämuutoksissa kipua tulee, tauti etenee ja lyhentää koiran ikää ja saa aikaan lääkityksen tarpeen. Sama polvissa. Mutta silti polvi- ja kyynärvikaisia käytetään. Ja jalostuskoirissa on yksilöitä joiden jompikumpi vanhempi ja isovanhempi on todettu sairaaksi pentujen syntymän jälkeen. Sairas + terve on kantaja joka ei siis ole sairas. Ja Ruutsa, vaikka onkin GG, on terve. Eli sen pennut olisivat vaan kantajia jos emä on sairas. Ja emällä on vaan niitä esiasteen pilkkuja JOTKA EI VAIKUTA NÄKÖKYKYYN! Jos ja kun tauti ei siitä etene sillä ei ole MITÄÄN vaikutusta koiran elämään. EI MITÄÄN! Ja tän nartun kanssa ss-aste Ruun kanssa olisi pieni. Tää silmäsairaus on vaan yksi ominaisuus joka pitää ottaa huomioon yhdistelmää tehdessä. Ja koska ss-asteen alhaisuus on tavoiteltavaa niin mun varmaan on pakko käyttää tätä narttua, koska about kaikkien muiden narttujen kaa ss-aste on paljon korkeampi. Eli meille tullee pentuja yhdistelmästä Danga's Stina-Ö ja Fennican Rurik Jonnisson.
Luonteesta sen verran: gööteillä on alkanut esiintyä luonneongelmia, on stressaavaa, paukkuarkaa ja vietitöntä koiraa. Ns. lapasia. Göötillä tulisi olla vahva luonne jolla on potkua paimentaa nautoja. Ruutsa kävi karhutestissä ja siellä sen luonne arvioitiin erinomaiseksi. Toimintakykyä, ei arkuutta, rohkeutta, taistelutahtoa ja palautui heti kun testi loppui. Fiksuutta karhun kanssa. Ei mennyt iskuetäisyydelle. Siis upea luonne. Sellainen jolla parannetaan rodun luonnetta. Joten hölmöä olis olla käyttämättä koiraa jalostukseen. Mutta Ruuti tarvii nartun joka kompensoi sen vahvuuksia jotta pennuista ei tule liian "vaikeita". Ja Lumi on just sellainen. Onneks. Muuten olisin tilanteessa jossa pentuja vois myydä vaan pk-harrastajille joilla on 20 vuoden kokemus IPO-koirista..... ! Nyt pennut voidaan myydä harrastavaan kotiin. EI sohvakoiriksi.
Pennut tullaan myymään eräänlaisella osaomistuksella. Omistaja saa tehdä koirallaan mitä vaan, saa pitää kuin omanaan. Hinta on halpa, mutta mä pidätän oikeuden silmätarkkiin (plus muihin terv.tarkkeihin, ja mä maksan ne). Siksi osaomistus.  Eli en pyydä pennuista paljon. Tutkimustarkoituksessa teen nää. Ja olen itse valmis ottamaan pennun (tai kaksi) tästä yhdistelmästä. Ja vain siksi teen tän. Stina eli Lumikki sopii Ruutsalle kuin nenä päähän. Pennuista tulee luultavasti kivoja harrastuskoiria ja niillä saattaa olla mahiksia pärjätä näyttelyissäkin, tosin se nyt ei ole niin tärkeää. Alhainen ss-kerroin on se mitä haen ja myös nartun sopivuus urokselle. Lumikki on kiltti ja rauhallinen kotona mutta syttyy aksassa, just se mitä haen. Ruutsa taas on kuuma mutta Lumi tasoittaa sitä. Ihanteellinen yhdistelmä siis. Ja Lumi on keveämpi ja liikkuu taivaallisesti. Kevyesti, ilmavasti. Luulisin että tästä yhdistelmästä saadaan hyviä harrastuskoiria. Ja mikä parasta, Lumin emälinja on sikäli harvinainen että siinä ei juurikaan esiinny gööteillä niin yleistä kivesvikaa. Ruutsan suvussa sitä löytyy joten nartun puolella sitä EI saisi olla. Ja tää narttulinja on just sellainen jossa sitä ei esiinny. Eli just sopiva. Lisäksi Lumi on samasta emälinjasta kuin mun vanha Bella (markkeritestitulos muuten AA), josta just tuli valio kypsässä 11,5 vuoden iässä. Tää narttulinja on sellainen että kantaemä jättää hyvin paljon itseään. Eli periyttämiskyky on hyvä. Kaikki nartut on kuin samasta muotista valettuja. Ja kun kantaemo voitti reilun 11 veen iässä Ruotsin PÄÄerkkarin (136 koiraa) niin ei se voi  olla huono linja. Näitä Heds-koiria ei juurikaan löydy enää ja ne jotka periytyy niistä on aika hyviä jalostuskoiria joten tää on hyvä yhdistelmä. Suomen paras ja Ruotsin paras yhdistettynä harvinaiseen ja terveeseen linjaan. Astutus on ajankohtainen keväällä -16. Pentukyselyjä ja -varauksia otetaan vastaan jo nyt.