On sitä ilmoja pidellyt !  Tänään on jo ties monennesko päivä kun  SATAA !  Ja meidän koirat ovat sitä mieltä - no, Jonni kyllä lähtee ulos mutta muut... - että tällainen ilma on koiran rääkkäystä ! (Eli  MIKSI ko. säätä kutsutaan  KOIRANilmaksi ?? Kun  KOIRA  ei siitä tykkää.) Bella ei voi käydä pisulla kun kostea heinä osuu peppuun, asiat tehdään siis hiekalle. Ruuti jumittaa ihan täysin ja korvat sivulla surkealta näyttäen osoittaa hyvin selvästi - pikaisesti asiat hoidettuaan - että nyt voitais lähteä jo kotio. Jone kyllä kulkee lenkkiä mutta se odottaa ihan viime tippaan (rakon halkeamiseen ?) asti ennenkuin se ilmoittaa halustaan lähteä ulos. Että ihmeellisiä nämä göötit - jokasään paimenkoirat, joiden  PITÄISI  haluta olla ulkona ammujen kanssa päivät pitkät, joiden turkit kyllä kestää vettä mutta herkkä sielu ei ? No, ei se  MUA  haittaa nukkua pitempään ja löhötellä vällyjen alla lämpimässä, kun koleassa syyssäässä tuulee ja vettä sataa kuin....you know.   Mikäs sen kivempaa kuin 3 lämpötyynyä kyljessä kun herää, ja kuuluu vain unisen koiran tuhinaa. Aah. Ihanaa !
Viikonloppuna - jos sää sallii - on gööttitapaaminen (näyttää kyllä ennusteiden valossa huonolta). Bella pääsee agitreeniin ja ensi viikonloppuna on Itsenäisyyspäivän agikisat. Meiltä lähtee 2 ja juoksevat yhteensä 4 kisaa. Ja sit onkin tää vuosi pulkassa. Mitä nyt Ruutisella on Rallytunti (tai 2) jos säät sallii. Ensi vuonna on yksi pentunäyttely ja sit odotellaankin Junnuikää. Ensi viikolla tulee 7 kk pienellä täyteen. Niin se aika kuluu ! Ruuti on jo melkein Jonen pituinen, ei ihan. Painoa lienee jo reilut 10 kg ja säkä siinä 31-32 cm:n tuntumassa. Väritys on harmaa pienellä punaisella sävytyksellä. Ja koira on aivan ihana ! Ronski mies on tulossa ! Luonnetta ON ! Ja intoa tehdä. Omatoimisestikin jos "ohjattua" ei ole.   Keväällä jatketaan Rallyn parissa. Toko aloitetaan sit myöhemmin. Agi aletaan ensin. Kun Ruutista olisi tarkoitus saada vähän virtavammin etenevä agimenijä. Turhaan otetaan koiraa liikaa käteen. Mene eläkä kysele. Se on meitin motto. Otetaan sit hylkyjä jos koira karkaa näpeistä mutta kunhan irtoaa. Ja en halua aivotonta, kaikesta kyselevää koiraa. Omaa tahtoa saa ja pitääkin olla. Mukavampi niin. Vauhtia ainakin riittää, sillä Bella pääsee enää hädin tuskin karkuun. Eli Jonea nopeampi, reilusti. Mutta sen näkee sitten millainen pojusta tulee. Nyt näyttää kyllä sillai hyvältä että on itsenäisesti ajatteleva, fiksu (liiankin fiksu omaksi parhaakseen ?) ja intomielinen pikkuherra. Halu tehdä on suuri. Toivotaan että Joulusta selvitään. Kuusi pelottaa. Pitäisiköhän se viedä suosiolla  ULOS ?

Marjalle Rallysta.
Rallyssa kuljetaan radalla jossa on kylttejä n. 3-5 metrin vällein. Kylttien on jäätävä aina koiran oikealle puolelle. Koira seuraa tokosta poiketen hieman väljemmin. Koiraa saa käskyttää kuinka paljon vaan, tosin narusta ei saa nyppiä, makupaloja ei saa antaa eikä koiraan koskea. Mutta muuten saa käskyjä antaa vaikka kuinka paljon. Joka kyltissä on joku tehtävä mitä pitää tehdä (esim. kierrä koiran kanssa ympyrä vasempaan) ja kun homma on tehty siirrytään eteenpäin. Kylttejä on radalla 10-20 ja radan suorittamiselle on aikaraja. Kun kisataan niin pohjapistemäärä on 100 ja siitä sit vähennetään kun virheitä tulee. 70 pistettä jos jää jäljelle niin suoritus on hyväksytty. Tasoluokkiakin on, alokkaassa mennään remmissä, muissa irti. Kyltit löytyy  täältä. Rally Tokolla on myös oma liittonsa. Musta Rally on vapaampaa kuin toko ja koiralle kivempaa. Koko ajan tapahtuu jotain ja koiraa saa kehua mielin määrin. Toko on enempi tiukkapipoisten hommaa ja siinä ei saa koiraa palkata kuin vasta suorituksen jälkeen. Rallyssa koiran motivointi on helpompaa kun koira saa kehuja jopa kesken suoritusta. Suomessa ei ole kait vielä virallisia kisoja mutta muissa Pohjoismaissa on. Rallya voi harkata kotonakin kun vaan ottaa selville miten jotkut vaikeammat liikkeet tehdään. Kyltit selittää kuvina liikkeet mutta jotkut vaatii sanallisen selityksen ennenkuin ne valkenee.